Zzkert30/658-9192

pdf icon  Megnyitás PDF formátumban.

1. GYEPSZELLŐZTETÉS (ajánlott időpont: március-április)

Az ideális gyep sűrű, üde zöld, homogén és jól bírja a használatával járó strapát. Ahhoz, hogy ezt elérjük, megadunk mindent neki: a rendszeres öntözést, műtrágyázást és nyírást, de mégsem alakul úgy, ahogy mi szeretnénk. Valami még hiányzik, de mi lehet az?

A pázsitfüvek megfelelő fejlődéshez három fontos dolognak kell a talajban meglennie: víznek, tápanyagnak és levegőnek. A gyepben az eltelt hónapok során a fűszálak között úgynevezett filcréteg alakul ki, amely elhalt növényi részekből, fűnyesedékből és mohából áll össze, és számos problémát okozhat a fű életében. Legfontosabb bűne, hogy megköti, és nem engedi a földbe szivárogni a létfontosságú vizet és tápanyagokat, valamint kiváló melegágya a gyepet veszélyeztető kórokozóknak. Kialakulására különösen a hosszú téli hónapok után kell számítani, amikor sokkal több fűszál pusztul el a kedvezőtlen időjárás miatt. A legyengült és megritkult pázsitban pedig sokkal könnyebben ütik fel fejüket a bosszantó gyomok is.
A másik bűnös - a föld tömörödöttsége által okozott - a gyökereknél fellépő levegőhiány, amelynek mértéke a használattól (taposástól) és a talaj kötöttségétől (az agyagosabb talajok könnyebben tömörödnek) függ.
A késes gyepszellőztetők amellett, hogy eltávolítják a filcréteget, mélyen a földbe is vágnak, levegőt juttatnak a gyökerekhez, megszabadítják a füvet az elhalt gyökerektől, és elbánnak a kétszikű gyomok egy részével is, ezért, ha gyepszellőztető gép beszerzésén gondolkodunk, inkább a késest válasszuk.
Szellőztetni általában tavasszal, a tél elmúltával, a fű növekedésének megindulásával célszerű, mert ilyenkor gyorsabban regenerálódik, és a gyep egész nyári igénybevétele után szeptemberben érdemes megismételni. A munkát közepesen száraz talajnál a fűnyírást követően végezzük, hogy az egészséges fűszálakban a legkevesebb kár essen. Az eredmény még így is ijesztőnek tűnhet elsőre, mert a gyep földes, ritkás és nagyon zilált képet mutat, hiszen rengeteg száraz füves, mohás, földes anyag van a fűgyűjtőben, ami egyébként nagyon jól komposztálható. Félelemre semmi ok! A szellőztetés után műtrágyázzunk, öntözzünk, ha szükséges, végezzünk felülvetést, és pázsitunk valóban a kertünk dísze lesz.

2. TÁPANYAG UTÁNPÓTLÁS

Évente 2-3 alkalommal ajánlatos kiszórni 2-3 hónapos hatástartalmú műtrágyával, plusz esetleg egyszeri őszi-téli műtrágyázás. Egyenletes kiszórás elengedhetetlen eszköze a műtrágyaszóró kocsi, amivel be lehet állítani a pontos g/m2 arányt.

A: 1. alkalom: március-április; 2. alkalom: június; 3. alkalom: augusztus közepe; 20-30 g/m2.
B: 1. alkalom: március-április; 2. alkalom: július eleje; 35-45 g/m2.

Trágyázásnak döntő szerepe van a sűrű, terhelhető, vizuálisan vonzó gyep kialakításában, megtartásában. Mint minden élőlénynek, a gyepnek is tápanyagra van szüksége. A tápanyagok beépülnek a növénybe, ugyanakkor fűnyíráskor a nyesedék eltávolításával kivonásra is kerülnek. Minőségi ugrás jön létre gyepünk állapotában, amennyiben a talaj tápanyagtartalmával, tápanyag-szolgáltató képességével összhangban megvalósítjuk növényünk igénye szerinti tápanyag-utánpótlását.

Melyek a főbb követelmények a fűműtrágyákkal szemben?

  • segítsék elő a sűrű és terhelhető gyepszőnyeg létrejöttét
  • minimalizálják a kiégési veszélyt
  • legyenek gazdaságosak
  • produkáljanak egyenletes növekedést, kevés fűnyesedéket
  • legyenek környezetbarátok, ne szennyezzék a környezetet
  • kényelmesen, könnyen legyen kezelhető

A Scotts Díszpark műtrágyacsalád tagjai az egyedülálló gyártási technológiának köszönhetően megbízható, tartós tápanyagforrást jelentenek a kert növényei számára, így a kerti idényben elegendő csupán egyszer kijuttatni őket. A különböző célra kifejlesztett termékek tápanyagtartalma a növény adott életszakaszának megfelelően lett összeállítva. A burkolatból a tápanyagok feltáródását kizárólag a hőmérséklet szabályozza, ami összhangban van a növények fejlődési ütemével. A műtrágya-szemcsékben lévő tápanyagok, típustól függően 2-3, 4-5, vagy 8-9 hónap alatt folyamatosan oldódnak ki, így több hónapon át elegendő tápanyagot szolgáltatnak. Nincs tápanyag-veszteség, perzselésveszély. A Scotts Díszpark gyepműtrágyák kényelmesen használhatók és egyszerűen kijuttathatók.

Díszpark Fenntartó rövid (2-3 hónapos) hatástartamú műtrágyák. Mikroelem-tartamának köszönhetően gyenge talajon, tartósan kedvezőtlen környezeti hatásoknak kitett gyepen is eredményesen használható. A tél során kárt szenvedett gyepfelület gyors tavaszi regenerálására is alkalmas. A 26+5+11 NPK-tartalom mellett magnéziumot és mikroelemeket is tartalmaz. Javasolt adagja 30-35 g/m2.

A Pázsit őszi tápláléka tartós hatású tartalék tápanyag, melynek egy része már ősszel hasznosul. Minden fontos tápelemet tartalmaz, amivel a pázsit megerősödését, jó kondíciójának elérését szolgálja. Javítja a pázsit télállóságát. Lassított oldódásával környezetkímélő hatású.

3. ÖNTÖZÉS (2-3 naponta kb. 10 mm/m2 vízmennyiség kijuttatása szükséges)

Általánosságban a ritkább időszakonkénti, de nagyobb adagú öntözés javasolható. Gyakori kis vízadagokban történő öntözés a gyökeresedés elsekélyesedéséhez vezet, mivel a gyökerek a mindig nedves feltalajban maradnak. Ez erősen csökkenti gyepünk taposás és szárazságtűrését. A növényállományban a nemkívánatos Poa annua és Poa trivialis fajok könnyen felszaporodnak.

4. NYÍRÁS (hetente minimum egyszer, 4-5 cm magasra hagyni)

A rendszeres nyírás fontos előfeltétel egy minőségi gyep kialakításakor. A gyakori nyírás oldalhajtások kialakítására készteti a gyepet és növeli sűrűségét. A nyírás során megakadályozzuk a gyep magszárba szökkenését, tovább erősítve a vegetatív hajlamot, ami a hosszabb élettartamban nyilvánul meg. A nyírás során eltávolított asszimiláló levélfelület stresszt okoz a növénynek, melyre a fű lecsökkent gyökértömeggel és gyökeresedési mélységgel, valamint csökkenő tartalék tápanyag-képzéssel reagál. A nyírásra adott válaszreakciók érzékenyebbé teszik gyepünket a szárazsággal, a betegségekkel, az ápolási hiányosságokkal szemben. Ezért a nyírásnál egy kompromisszumot kell találni egyrészt a növény tűrőképessége, másrészt a felhasználás igénye között. Kedvezőtlen időjárási viszonyok között a nyírási magasság megemelésére gyepünk nagyobb asszimilációs felület és gyökértömeg képzéssel reagál. Ennek gyakorlati haszna egyrészről a talaj nagyobb beárnyékolása, valamint a mélyebb gyökeresedés következtében fellépő fokozott szárazságtűrés, másrészről a nagyobb asszimilációs felület következtében fellépő fokozott tartaléktápanyag képzés, ami az általános kondíció javulásában mutatkozik meg. Általánosságban elmondható, hogy minél rövidebb a nyírási magasság, annál fokozottabban kell a nyíráson kívüli egyéb ápolási műveleteket elvégezni.

A nyírás gyakorisága szoros összefüggésben van az egyéb ápolási műveletekkel, a gyep típusával, faj- és fajtaösszetételével, tápanyag-ellátottságával, öntözéssel, évszakkal, gépparkkal, gyepfelület minőségével, stb.

Az általános nyírási magasság dísz- és sportgyepnél általában 3,5-5 cm. Nyírásonként a levélhossz 1/3-át szabad csak egyszerre eltávolítani.

Növekedés intenzitása: A vegetáció lefutása során a füveknek április-májusban van a növekedési maximumuk, majd nyáron visszaesik a növekedés sebessége, míg kora ősszel augusztus végétől szeptember végéig a tavaszinál kisebb, egy újabb maximumot ér el. Szeptember végétől a nyírások közötti időszak lényegesen meghosszabbodhat.

Nyírások gyakorisága: A felhasználás célja erősen befolyásolja a nyírások számát és gyakoriságát. Míg egy mező, legelő, külterjes gyep évi 2-3 nyírással kezelhető, egy labdarúgópályánál átlagosan heti 1-2 fűnyírás történik.

5. PERMETEZÉS (évente 2-3-alkalommal gombaölő permetszerrel)

A palántadőlés a pázsitok legelterjedtebb nyári betegsége. Gyors továbbterjedése miatt képes a teljes gyepfelület tönkretételére, ezért megelőző permetezésre van szükség tavasszal, valamint a nyári párás nagy meleg beállta előtt.Ajánlott permetszer: AMISTAR, BRAVO 500, ORTO-PHALTAN kombinációja.

6. VÍZTELENÍTÉS (október végén kompresszorral történik)